Zvířecí stravování: Co by měli vaši mazlíčci jíst

0
pets eating healthy food

Češi patří mezi náruživé chovatele domácích mazlíčků. Zvlášť co se týká psů, patříme do evropské špičky, ale i kočky zažívají vzrůstající oblibu. A pochopitelně všichni majitelé chtějí, nebo by rozhodně měli chtít, pro své zvíře to nejlepší, což obnáší i kvalitní výživu. Ale i v dnešní době, kdy povědomí o potřebách zvířecího organismu stoupá, mnoho z nás dělá při krmení zbytečné chyby. Co by tedy strava našich zvířecích miláčků rozhodně neměla obsahovat?

Klíčové poznatky

  • Volně žijící kočkovité šelmy se živí především potravou živočišného původu, ale přijímají i rostlinné složky.
  • Konzistentní jídelníček založený na vyváženém krmivu je pro zdraví domácích mazlíčků zásadní.
  • Podávání lidské stravy zvířatům může vést k zažívacím problémům, nadváze a dalším zdravotním komplikacím.
  • Některé druhy ovoce a zeleniny mohou být pro zvířata zdravé, ale je důležité vědět, které jsou bezpečné.
  • Parazitické infekce a nutriční deficity jsou rizika spojená s nesprávnou stravou.

Základy zvířecího stravování

Přirozená strava kočkovitých šelem

Kočkovité šelmy jsou přirozeně masožravci, což znamená, že jejich strava by měla být bohatá na živočišné bílkoviny. Přesto ještě u mnoha z nás přetrvávají návyky, které našim zvířatům nesvědčí. Kočky potřebují specifické aminokyseliny, jako je taurin, které se nacházejí pouze v mase.

Důležitost vyváženého krmiva

Vyvážené krmivo je klíčové pro zdraví našich mazlíčků. Obsahuje správný poměr bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Je těžké vašemu chlupatému miláčkovi odmítnout dát kus šunky z vašeho talíře, ale je to správné rozhodnutí pro jeho zdraví. Nejlepší je, aby měl konzistentní jídelníček založený na správně vyváženém krmivu pro psy nebo kočky.

Rizika lidské stravy pro zvířata

Obecně platí, že by zvířata neměla být krmena lidskou stravou. Obsahuje pro ně totiž moc soli, cukru, různých dochucovadel a tuku, a naopak málo živočišných bílkovin. Důsledky takového nevhodného krmení se můžou projevit okamžitými zažívacími problémy, jako je například průjem u psů, ale i za delší dobu, a to obezitou, cukrovkou a dalšími zdravotními komplikacemi.

Správná výživa pro psy a kočky

Výběr komerčního krmiva

Vždy je nejlepší zvolit zdravé a správně vyvážené krmivo pro psy a kočky. Kvalita a složení stravy je pro naše mazlíčky zásadní. Komerční krmivo je navrženo tak, aby poskytovalo všechny potřebné živiny a kalorie každý den. Pokud chcete svému zvířeti příležitostně dávat lidské krmivo jako pamlsek, poraďte se s veterinářem.

Domácí strava a její úskalí

Je těžké vašemu chlupatému miláčkovi odmítnout dát kus šunky z vašeho talíře, ale je to správné rozhodnutí pro jeho zdraví. Domácí strava může obsahovat kalorie navíc, které vedou k přibírání na váze a dalším zdravotním problémům. Některé potraviny mohou být pro psy a kočky dokonce jedovaté.

Význam pamlsků ve stravě

Pamlsky by měly být používány jako příležitostná odměna. I když řada potravin může představovat zdravé pamlsky, pro zdraví a štěstí vašeho domácího mazlíčka je zásadní správný objem živin a kalorií každý den. Proto se doporučuje vhodné komerční krmivo pro domácí mazlíčky. Pamlsky by neměly tvořit více než 10% denního kalorického příjmu vašeho mazlíčka.

Správná výživa je klíčem k dlouhému a zdravému životu vašich mazlíčků. Investice do kvalitní a vhodné stravy se vám vrátí úsporami za veterináře a lepší kondicí zvířat.

Zelenina a ovoce ve stravě zvířat

Bezpečné druhy zeleniny

Zelenina může být příležitostnou součástí jídelníčku vaší kočky. Jsou ideální, pokud chcete svou kočku odměnit nebo pokud se chystáte na společnou cestu. Pokud vaše kočka dává přednost procházkám venku na vodítku, můžete se s ní podělit o obsah jejího boxu na snídani. Nejlépe stravitelná a nejbezpečnější je obvykle vařená zelenina, která se díky tepelné úpravě lépe vstřebává a někdy se zbavuje škodlivých látek, které jsou v ní přítomny v syrové podobě. Vhodné jsou tyto druhy zeleniny:

  • hlávkový salát
  • rukola
  • špenát
  • pampeliškové listy
  • mladé kopřivy
  • polníček
  • řeřicha
  • květák
  • celer
  • pórek
  • mrkev

Ovoce jako pamlsek

Mezi jednotlivými krmeními můžete podávat ovoce. Ovoce obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, které jsou pro zvířata prospěšné. Podíl zeleniny a ovoce ve stravě by se měl lišit v závislosti na zvířeti. U psů se podíl může pohybovat od 10 % do 30 %. To znamená, že přibližně 70 až 90 % stravy by mělo být tvořeno masem a dalšími živočišnými produkty.

Nevhodné potraviny pro kočky a psy

Ne všechny úchvatné plodiny z domácí zahrádky nebo ze sousedního obchodu se zeleninou jsou vhodné pro domácí zvířata. Některé druhy zeleniny a ovoce mohou být pro zvířata toxické nebo způsobit zažívací potíže. Vyhněte se podávání následujících potravin:

  • cibule
  • česnek
  • hrozny
  • rozinky
  • avokádo
  • syrové brambory

Vždy zkontrolujte reakci zvířete na nové potraviny a konzultujte změny ve stravě s veterinářem.

Rizika a zdravotní komplikace

Parazitické infekce

Parazitické a protozoální infekce mohou být pro vaše mazlíčky život ohrožující. Kromě toho je dalším možným rizikem spojeným s podáváním syrového masa bakteriální infekce (jako je E.coli a salmonela). Navzdory správné přípravě jídla a manipulaci se stolicí je riziko bakteriální kontaminace a infekce u zvířat i u lidí ve stejné domácnosti skutečným rizikem.

Nutriční deficity

Riziko nutričního deficitu vyvstává v případě, že strava není dostatečně vyvážená. Pokud tedy zvažujete, že budete svému zvířeti podávat jakýkoliv druh masa, nikdy mu nedávejte živočišné bílkoviny v syrové podobě. Za to riziko to jednoduše nestojí.

Obezita a její důsledky

Obezita se u zvířat běžně vyskytuje spolu s dalšími zdravotními potížemi, jako jsou artritida, cukrovka, trávící potíže a problémy s játry. Tyto problémy se můžou projevit okamžitými zažívacími problémy, jako je například průjem u psů, ale i za delší dobu, a to obezitou, cukrovkou, problémy s ledvinami a játry nebo pohybovým aparátem. Při dlouhodobé nevhodné stravě mohou tyto potíže vést k rozvoji tak závažných nemocí, jako je rakovina.

Speciální dietní potřeby zvířat

Strava pro nemocná zvířata

Nemocná zvířata často vyžadují speciální dietní režim, který podporuje jejich léčbu a rekonvalescenci. Například kočky s chronickým onemocněním ledvin potřebují krmivo s nízkým obsahem fosforu a vysokým obsahem kvalitních bílkovin. Pro psy s diabetem je důležité vybírat krmivo s nízkým glykemickým indexem, aby se udržela stabilní hladina cukru v krvi.

Diety pro obézní mazlíčky

Obezita je častým problémem u domácích mazlíčků a může vést k řadě zdravotních komplikací. Pro obézní zvířata je klíčové zvolit krmivo s nižším obsahem kalorií a vyšším obsahem vlákniny, které pomáhá udržet pocit sytosti. Důležité je také pravidelné cvičení a kontrola porcí krmiva.

Výživa pro březí a kojící samice

Březí a kojící samice mají zvýšené nároky na výživu, aby mohly správně vyživovat svá mláďata. Je nezbytné zajistit dostatečný přísun kvalitních bílkovin, tuků a vitamínů. Speciální krmiva pro březí a kojící samice často obsahují vyšší množství kalorií a živin, které podporují zdravý vývoj mláďat.

Správná výživa je klíčová pro zdraví a pohodu vašich mazlíčků. Vždy konzultujte speciální dietní potřeby se svým veterinářem.

Časté chyby ve zvířecí stravě

Přesto ještě u mnoha z nás přetrvávají návyky, které našim zvířatům nesvědčí. Čeho bychom se tedy měli v kočičí a psí stravě vyvarovat? Obecně platí (ale je také nejčastěji porušováno), že by zvířata neměla být krmena lidskou stravou. Obsahuje pro ně totiž moc soli, cukru, různých dochucovadel a tuku, a naopak málo živočišných bílkovin. Důsledky takového nevhodného krmení se můžou projevit okamžitými zažívacími problémy, jako je například průjem u psů, ale i za delší dobu, a to obezitou, cukrovkou, problémy s ledvinami a játry nebo pohybovým aparátem. Při dlouhodobé nevhodné stravě mohou tyto potíže vést k rozvoji tak závažných nemocí, jako je rakovina.

Závěr

Správná výživa domácích mazlíčků je klíčová pro jejich zdraví a dlouhověkost. I když je lákavé sdílet s nimi naše jídlo, je důležité si uvědomit, že jejich nutriční potřeby se liší od našich. Volně žijící kočkovité šelmy se živí především živočišnou potravou, ale i rostlinné složky mohou být prospěšné, pokud jsou podávány správně. Naopak, lidská strava může obsahovat příliš mnoho soli, cukru a tuku, což může vést k zdravotním problémům. Nejlepší je zvolit kvalitní komerční krmivo, které je vyvážené a splňuje všechny nutriční potřeby vašeho mazlíčka. Pamatujte, že zdravý mazlíček je šťastný mazlíček.

Často kladené otázky

Mohou kočky jíst zeleninu?

Ano, kočky mohou jíst určité druhy zeleniny, ale měly by být podávány bez soli a koření. Vhodné jsou například mrkev, celer nebo brokolice.

Je bezpečné dávat psovi lidské jídlo?

Obecně se nedoporučuje krmit psy lidským jídlem, protože může obsahovat příliš soli, cukru a tuku, což může vést k zažívacím problémům a obezitě.

Jaké jsou rizika syrového masa pro domácí mazlíčky?

Syrové maso může obsahovat parazity a bakterie, které mohou být nebezpečné pro zvířata i lidi. Vždy je lepší podávat maso vařené.

Jak často by měl být pes krmen?

Dospělí psi by měli být krmeni dvakrát denně, štěňata častěji. Je důležité dodržovat pravidelný jídelní režim.

Může být ovoce součástí stravy koček?

Ano, některé druhy ovoce mohou být kočkám podávány jako pamlsek, například jablka nebo meloun. Vyhněte se však citrusovým plodům a hroznovému vínu.

Jak poznám, že má můj mazlíček nutriční deficit?

Příznaky nutričního deficitu mohou zahrnovat ztrátu srsti, únavu, změny chování a problémy s kůží. V případě podezření se poraďte s veterinářem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *