Zvířecí stravování: Jak správně krmit vaše mazlíčky

0
feeding pets

Správné stravování je klíčové pro zdraví a spokojenost našich domácích mazlíčků. Ať už máte psa nebo kočku, je důležité vědět, jaké živiny a v jakém množství váš mazlíček potřebuje. Tento článek vám poskytne přehled základních principů zvířecího stravování a poradí, jak vybrat to nejlepší krmivo pro vašeho čtyřnohého přítele.

Klíčové poznatky

  • Vyvážená strava je základem zdraví vašeho mazlíčka.
  • Při výběru krmiva je důležité brát v úvahu věk, zdravotní stav a specifické potřeby zvířete.
  • Čtěte složení krmiva a vybírejte kvalitní značky.
  • Domácí strava může být vhodná, ale vyžaduje pečlivé plánování a znalosti.
  • Vyvarujte se častých chyb, jako je překrmování nebo podávání nevhodných potravin.

Základní principy zvířecího stravování

Význam vyvážené stravy

Vyvážený poměr hlavních živin přispívá nejen k udržování dobrého fyzického a psychického stavu zvířete, ale i k vynikající chutnosti potravy. Každá složka výživy hraje přesně vymezenou roli a umožňuje optimální funkčnost organismu zvířete. Pokud hodláte svému zvířeti začít podávat nové krmivo, měli byste postupně během několika dnů zvyšovat dávku nového krmiva a snižovat dávku stávajícího krmiva.

Role bílkovin, tuků a sacharidů

Psi by měli přijímat potravu sestávající ze šesti základních živin: vody, bílkovin, tuků, uhlohydrátů, vitaminů a minerálů. Každá z těchto živin hraje v těle zvířat svoji specifickou roli. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, tuky poskytují energii a podporují vstřebávání vitamínů, zatímco sacharidy jsou hlavním zdrojem energie.

Důležitost vitamínů a minerálů

Vitamíny a minerály jsou klíčové pro mnoho tělesných funkcí, včetně imunitního systému, zdraví kostí a zubů, a správného fungování metabolismu. Nedostatek těchto živin může vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité zajistit, aby strava vašeho mazlíčka obsahovala dostatečné množství těchto esenciálních látek.

Udržování správné tělesné hmotnosti je pro fungování těla zvířete zásadní. Obezita je důležitým faktorem přispívajícím k výskytu mnoha nebezpečných chorob, jako je diabetes nebo artritida.

Jak vybrat správné krmivo pro psa

Krmivo podle věku psa

Výběr krmiva pro psa by měl být přizpůsoben jeho věku. Ideální krmivo pro štěňata by mělo obsahovat všechny potřebné živiny pro správný růst a vývoj. Levné krmivo ve štěněcím věku může být drahá zkušenost u dospělého psa. Pro dospělé psy je důležité zvolit krmivo, které obsahuje vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály a vitamíny. Starší psi pak potřebují krmivo s nižším obsahem kalorií a vyšším obsahem vlákniny.

Speciální potřeby a alergie

Někteří psi mohou mít speciální potřeby nebo alergie, které vyžadují specifické složení krmiva. Například psi s citlivým trávením mohou potřebovat hypoalergenní krmivo, zatímco psi s nadváhou by měli dostávat krmivo s nižším obsahem tuků. Je důležité konzultovat výběr krmiva s veterinářem, aby bylo zajištěno, že váš pes dostává všechny potřebné živiny.

Čtení složení krmiva

Porozumění složení krmiva je klíčové pro výběr kvalitního produktu. Hledejte krmivo, které obsahuje konkrétní zdroje bílkovin, jako je kuřecí nebo hovězí maso, a vyhýbejte se produktům s nejasnými označeními jako "masová moučka". Dále je důležité sledovat obsah tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Správná volba krmiva může prodloužit život vašeho psa průměrně o 4 roky.

Strava slouží k jedinému cíli: aby byl váš mazlíček spokojený a zdravý.

Jak vybrat správné krmivo pro kočku

Krmivo podle věku kočky

Při výběru krmiva pro kočku je důležité zohlednit její věk. Koťata potřebují krmivo bohaté na bílkoviny a tuky, které podporují jejich růst a vývoj. Dospělé kočky mají jiné nutriční potřeby než koťata, a proto je vhodné vybírat krmivo určené přímo pro ně. Starší kočky mohou mít specifické potřeby, například nižší obsah kalorií a vyšší obsah vlákniny, aby se předešlo obezitě a podpořilo zdravé trávení.

Specifické nutriční potřeby

Některé kočky mají specifické nutriční potřeby, které je třeba zohlednit při výběru krmiva. Například kočky po kastraci nebo méně aktivní jedinci by měli dostávat krmivo s nižším obsahem tuku a vyšším obsahem bílkovin. Dietní krmiva často obsahují antioxidanty a prebiotika, která přispívají k lepšímu zažívání. Pokud má vaše kočka zdravotní problémy, jako jsou alergie nebo zažívací potíže, je vhodné se poradit s veterinářem.

Výběr mezi suchým a mokrým krmivem

Při výběru mezi suchým a mokrým krmivem je důležité zvážit několik faktorů. Suché krmivo je praktické a pomáhá udržovat zuby kočky čisté. Na druhou stranu, mokré krmivo obsahuje více vody, což může být prospěšné pro kočky, které nepijí dostatek vody. Kombinace obou typů krmiva může být ideálním řešením, které zajistí vyváženou stravu a dostatečný příjem tekutin.

Domácí strava vs. komerční krmivo

Výhody a nevýhody domácí stravy

Domácí vařená strava „jako od maminky“? Další možností je vařit pejskovi doma. Ve své podstatě se jedná o ideální řešení (chutnost, průhlednost složení, perfektní pro diety). Má však zásadní úskalí. Takové domácí vaření je finančně, časově i odborně náročné. Majitel, který se do toho pustí, musí „něco“ vědět o nutričních a energetických potřebách psa. Nestačí pouze smíchat kuřecí prsa s rýží. Strava musí obsahovat i vyvážený počet vitamínů, esenciálních a minerálních látek.

Výhody a nevýhody komerčního krmiva

Super prémiová, Ultra prémiová – krmiva pod tímto označením uvádí podrobný obsah, maso stojí na prvním místě a rozlišuje obsah v sušeném, syrovém stavu i moučku. Obsah syrového masa není díky vysokému obsahu vody příliš určující. V pořádku je pokud následuje výčet i sušeného masa. Krmivo zpracovává různá masa a obsah je celkově pestrý, se zeleninou, ovocem a bylinami. Krmivo navíc specifikuje svou nabídku podle fyzické aktivity či různých diet a samozřejmě podle plemene a stáří. Doporučuje se nakupovat pouze od osvědčených značek, které vyrábí své produkty v České republice nebo v zemích Evropské unie a mohou garantovat skutečný obsah kvalitního masa nebo proteinů živočišného původu.

Jak kombinovat obě možnosti

Rozhodnout, zda se spoléhat na běžná psí krmiva ve formě granulí a kapsiček, nebo zvolit domácí přípravu krmiva, je na vás. Kromě finančního hlediska, které může být u domácího stravování psa vyšší, čeká na nezkušené chovatele několik komplikací. Je třeba správně nastavit množství potravy, zajistit vyváženost a různorodost stravy a mít na paměti riziko kontaminace masa pro psa, buď před jeho zpracováním nebo dokonce v lednici či mrazáku.

Časté chyby ve zvířecím stravování

Překrmování a obezita

Překrmování je jednou z nejčastějších chyb, kterých se majitelé domácích mazlíčků dopouštějí. Nadměrné množství pamlsků a nedostatek pohybu vedou k obezitě, která může způsobit vážné zdravotní problémy, jako je nadměrné zatěžování srdce a kloubů.

Nedostatek živin

Nedostatek živin je dalším častým problémem. Zvířata potřebují vyváženou stravu, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály. Nedostatek těchto živin může vést k různým zdravotním komplikacím.

Nevhodné potraviny pro zvířata

Podávání nevhodných potravin může být pro zvířata velmi nebezpečné. Některé potraviny, které jsou pro lidi bezpečné, mohou být pro zvířata toxické. Je důležité se vyvarovat podávání potravin, které mohou způsobit zdravotní problémy.

Doporučení pro krmení specifických plemen

Krmení malých plemen psů

Malá plemena psů mají specifické nutriční potřeby, které je třeba zohlednit při výběru krmiva. Eminent vet diet dog je terapeutická řada krmiv, která poskytuje řešení specifických zdravotních problémů psů. Krmivo pro malá plemena by mělo obsahovat vyšší množství bílkovin a tuků, aby podpořilo jejich rychlý metabolismus.

Krmení velkých plemen psů

Velká plemena psů vyžadují krmivo s nižším obsahem tuku a vápníku na kilogram tělesné hmotnosti než štěňata malých a středních plemen. Stanovení přesné krmné dávky přispívá k prevenci překrmování i podvýživy, neboť oba tyto případy mají v první fázi života negativní vliv na celkové zdraví v dospělosti. V krmivu pro psy velkých plemen se rovněž používá formule pro zdravé klouby.

Specifické potřeby kočičích plemen

Některé firmy vyrábějící dražší a kvalitnější krmiva produkují různé kategorie granulí, například pro kočky a kocoury po kastraci, žijící doma nebo naopak chodící ven, pro obézní a starší kočky. Doporučuji proto, pokud má majitel zájem krmit svojí kočku co nejvhodnějším druhem granulí, poradit se s veterinárním lékařem, který s ohledem na konkrétní zvíře vybere ten správný.

Závěr

Správná výživa našich domácích mazlíčků je klíčová pro jejich dlouhodobé zdraví a spokojenost. Při výběru krmiva je důležité zohlednit individuální potřeby každého zvířete, číst složení krmiv a investovat do kvalitních produktů. Pamatujte, že vyvážená strava přispívá nejen k fyzickému, ale i psychickému blahu našich čtyřnohých přátel. Dodržováním základních zásad krmení a postupným zaváděním nových krmiv můžeme předejít mnoha zdravotním problémům a zajistit, že naši mazlíčci budou žít dlouhý a šťastný život. Spokojenost a zdraví našich mazlíčků by měly být vždy naší prioritou.

Často kladené otázky

Jak často bych měl krmit svého psa?

Frekvence krmení závisí na věku a velikosti psa. Štěňata by měla být krmena 3-4krát denně, zatímco dospělí psi obvykle 1-2krát denně.

Může kočka jíst psí krmivo?

Kočky by neměly jíst psí krmivo, protože mají odlišné nutriční potřeby. Psí krmivo neobsahuje dostatek taurinu, který je pro kočky nezbytný.

Jaké jsou nejčastější alergie u psů a koček?

Mezi nejčastější alergie patří alergie na kuřecí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kukuřici a pšenici. Při podezření na alergii je dobré konzultovat veterináře.

Je domácí strava pro zvířata lepší než komerční krmivo?

Domácí strava může být výhodná, pokud je správně vyvážená. Komerční krmivo je však obvykle navrženo tak, aby poskytovalo kompletní výživu. Kombinace obou může být také vhodná.

Jak poznám, že krmivo je kvalitní?

Kvalitní krmivo obsahuje jasně uvedené složky, vysoký podíl masa, žádná umělá barviva a konzervanty. Čtení složení je klíčové.

Může můj mazlíček jíst lidské jídlo?

Některé lidské potraviny jsou pro zvířata nebezpečné, například čokoláda, cibule, česnek a hrozny. Je lepší se držet krmiva určeného speciálně pro zvířata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *