Základy zvířecího stravování: Co byste měli vědět

0
animal nutrition basics

Zdraví našich domácích mazlíčků začíná u správné stravy. Stejně jako lidé, i zvířata potřebují vyváženou stravu, která obsahuje všechny důležité živiny, vitamíny a minerály. V tomto článku se podíváme na základní principy zvířecího stravování, abyste mohli svým mazlíčkům poskytnout tu nejlepší péči.

Klíčové poznatky

  • Vyvážená strava je klíčem ke zdraví vašeho zvířete, zahrnující správný poměr bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů.
  • Specifické nutriční potřeby zvířat se mohou lišit v závislosti na jejich životní fázi, například během březosti a kojení je nutná konzultace s veterinářem.
  • Výběr správného krmiva je zásadní, ať už se jedná o štěňata, koťata nebo dospělé jedince.
  • Zdravotní potíže spojené se stravováním, jako jsou problémy s hmotností, zažívací potíže nebo přecitlivělost na krmivo, jsou běžné a je třeba je řešit.
  • Domácí příprava krmiva má své výhody, ale vyžaduje pečlivé plánování a dodržování hygienických standardů.

Význam vyvážené stravy pro zvířata

Vyvážená strava je klíčová pro zdraví a pohodu našich zvířecích společníků. Kvalitní a vyvážené složení stravy zajišťuje, že zvířata dostávají všechny potřebné živiny v optimálním poměru. To zahrnuje nejen bílkoviny, tuky a sacharidy, ale také vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro jejich celkové zdraví.

Role bílkovin, tuků a sacharidů

Bílkoviny, tuky a sacharidy jsou základními stavebními kameny každé stravy. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, tuky poskytují energii a podporují vstřebávání vitamínů, zatímco sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Je důležité si uvědomit, že tuk obsahuje 2,5 krát více kalorií na gram než bílkoviny nebo sacharidy, což může ovlivnit hmotnost zvířete.

Důležitost vitamínů a minerálů

Vitamíny a minerály hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně imunitního systému, kostí a zubů, a metabolismu. Například vitamín A je důležitý pro zrak, zatímco vápník a fosfor jsou nezbytné pro zdravé kosti. Kvalitní zvířecí krmivo by mělo obsahovat všechny tyto složky v správném poměru, aby zajistilo kompletní a vyváženou stravu pro vaše zvíře.

Vyvážená strava je základem dlouhodobého zdraví a vitality vašeho zvířete. Ujistěte se, že jejich krmivo obsahuje všechny potřebné živiny v optimálním poměru.

Specifické nutriční potřeby během březosti a kojení

Období březosti a následné kojení je pro fenu náročný čas, během kterého byste měli více hlídat nejen její fyzickou aktivitu, ale i krmení. Nesprávná výživa totiž může negativně ovlivnit březost, porod i laktaci.

Jak vybrat správné krmivo pro vaše zvíře

Výběr správného krmiva pro vaše zvíře je klíčový pro jeho zdraví a pohodu. Díky správnému výběru krmiva zůstane váš mazlíček zdravý a šťastný. Při výběru krmiva je důležité zohlednit věk, velikost, aktivitu a případné zdravotní problémy vašeho zvířete. Pokud má váš pes problémy se zažíváním či různé alergie, sáhněte při volbě krmiva pro jednoproteinových recepturách.

Krmivo pro štěňata a koťata

Štěňata a koťata mají specifické nutriční potřeby, které se liší od dospělých zvířat. Je důležité vybírat krmivo, které je bohaté na bílkoviny a tuky, aby podpořilo jejich růst a vývoj. Dbejte na to, aby krmivo obsahovalo dostatek vitamínů a minerálů.

Krmivo pro dospělé psy a kočky

Dospělí psi a kočky potřebují vyváženou stravu, která jim poskytne všechny potřebné živiny. Při výběru krmiva pro dospělé zvíře je důležité sledovat složení a vybírat krmivo, které odpovídá jejich aktivitě a zdravotnímu stavu. Pokud má váš pes nebo kočka problémy s hmotností, je vhodné zvolit krmivo s nižším obsahem kalorií.

Při změně krmiva vašeho mazlíčka nebo při výběru krmiva pro nové zvíře, které jste si právě přinesli domů, je důležité spolupracovat s veterinářem. Podle toho, zda zvířeti podáváte mokré nebo suché krmivo, případně směs obou, vám veterinář spočítá, kolik z každého by mělo zvíře dostávat při každém krmení.

Obvyklé zdravotní potíže spojené se stravováním

Problémy s hmotností

Nevyvážená strava může způsobit zdravotní potíže, jako je nadváha nebo podváha. Nadváha může vést k selhávání srdce kvůli nedostatku aminokyselin a vážným svalově kosterním potížím z nedostatku celé řady minerálů. Podváha zase může způsobit slabost a neschopnost vstát.

Zažívací potíže

Zažívací potíže mohou zahrnovat průjem, zácpu nebo neustálé záněty z přílišného množství omega 6 kyselina a nedostatku DHA a EPA. Tyto problémy často vznikají z nevyvážené stravy a mohou vést k dysbióze, což je nerovnováha střevní mikrobioty.

Přecitlivělost na krmivo

Přecitlivělost na krmivo se může projevovat různými způsoby, včetně kožních problémů, zažívacích potíží a anémie. Symptomy otravy se navíc nemusí projevit hned a dokonce to může trvat i několik dní, než se projeví.

Domácí příprava krmiva pro zvířata

Výhody a nevýhody

Majitelé psů stále častěji uvažují o domácím krmivu, protože doufají, že svým mazlíčkům poskytnou pestřejší stravu a širší škálu chutí. Ale přestože můžete mít z domácí přípravy pamlsků a jídla pro psy často velmi dobrý pocit, rizika výroby vlastního krmiva mohou převážit všechny vnímané výhody. Krmivo pro domácí zvířata je třeba vytvářet velmi pečlivě a dbát na přesné vyvážení všech živin.

Nutriční požadavky a plánování

Příprava vlastního krmiva pro psy může být neuvěřitelně složitá. Ještě než začnete svému mazlíčkovi upravovat stravu, je důležité poradit se s veterinárním odborníkem na výživu, který vypočítá energetické a výživové požadavky vašeho psa. Při sestavování nutričního profilu vašeho psa bude zohledněno jeho plemeno, věk, hmotnost, úroveň aktivity, stav, zdraví a životní podmínky, aby měl zajištěno přesné množství každé živiny.

Hygienické standardy při přípravě

Přestože můžete mít z domácí přípravy krmiva pro psy dobrý pocit, je třeba ho připravovat za přísných hygienických podmínek a v přesně správném množství, aby bylo bezpečné a dostatečně výživné. Získávání prvotřídních surovin může být také komplikované a drahé.

I když se recepty na domácí krmivo pro mazlíčky dají snadno najít, je důležité si uvědomit, že i při použití správného vybavení a bezpečných, výživných surovin může být velmi obtížné vytvářet doma kompletní a vyváženou stravu.

Kalorický příjem a jeho vliv na zdraví zvířete

Je důležité rozumět tomu, jak spotřeba kalorií ovlivňuje celkové zdraví vašeho zvířete. Pokud přibírá na váze, buď konzumuje příliš mnoho kalorií nebo nemá dostatek pohybu. Pro zvířata, která jsou příliš hubená, platí zase opak.

Příčiny nadváhy a podváhy

Stejně jako u lidí, i u zvířat slouží kalorie k vyjádření množství energie, kterou zvíře přijímá v jídle. Prostřednictvím přirozených biologických procesů váš pes nebo vaše kočka štěpí složky v potravě, kterou konzumují, a proměňují je na energii. Během dne potom tuto energii spalují, nejen během hry a fyzické aktivity, ale také pro udržení všech vitálních funkcí, které je udržují naživu.

Všichni víme, že po tučných jídlech tloustneme a stejně tak to platí pro zvířata. Je to proto, že tuk obsahuje 2,5 krát více kalorií na gram než bílkoviny nebo sacharidy. Zároveň je ale důležité mít na paměti, že všechny tyto složky potravy, spolu s vitaminy a minerálními látkami, jsou zásadní pro zdravou, vyváženou a kompletní stravu.

Jestli se řídíte pokyny veterináře ohledně stravy a fyzické aktivity a zvíře přesto nemá optimální hmotnost, je asi čas na další kontrolu, při které veterinář prozkoumá, zda to nesouvisí s jiným zdravotním problémem.

Doporučené denní dávky

Při změně krmiva vašeho mazlíčka nebo při výběru krmiva pro nové zvíře, které jste si právě přinesli domů, je důležité spolupracovat s veterinářem. Podle toho, zda zvířeti podáváte mokré nebo suché krmivo, případně směs obou, vám veterinář spočítá, kolik z každého by mělo zvíře dostávat při každém krmení.

Typ zvířete Doporučená denní dávka kalorií
Štěně 990 kcal
Dospělý pes 1350 kcal
Kotě 250 kcal
Dospělá kočka 300 kcal

Poměr se může u různých zvířat a životních stylů lišit, ale u kvalitního zvířecího krmiva si můžete být jistí, že bude pro vaše zvíře dokonale vyvážené.

Biologicky vhodná dieta pro domácí mazlíčky

Biologicky vhodná dieta, kterou doporučuji, má za cíl napodobit stravu předků vašich mazlíčků co nejblíže, jak jen je to možné. Doporučuji krmit nutričně vyváženou stravu specifickou pro daný druh, což znamená jídlo obsahující vysoce kvalitní zvířecí protein, zdravé tuky a vlákninu s nízkým či žádným obsahem škrobu. Nutričně vyvážená syrová či lehce uvařená domácí strava pro psy je mojí volbou číslo jedna.

Závěr

Správná výživa zvířat je klíčovým faktorem pro jejich celkové zdraví a pohodu. Jak jsme si ukázali, je důležité dbát na vyvážený poměr bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů v jejich stravě. Každé zvíře má své specifické potřeby, které se mohou lišit v závislosti na jeho druhu, velikosti, věku a životním stylu. Proto je vždy dobré konzultovat výživové plány s veterinářem. Pamatujte, že kvalitní krmivo je investicí do dlouhého a zdravého života vašeho mazlíčka. Naslouchejte svému zvířeti a přizpůsobte jeho stravu tak, aby byla co nejvíce vyvážená a odpovídala jeho individuálním potřebám.

Často kladené otázky

Proč je důležité poskytovat zvířatům vyváženou stravu?

Vyvážená strava je zásadní pro zdraví zvířat, protože obsahuje všechny potřebné bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály. Tyto složky jsou nezbytné pro správnou funkci těla a prevenci nemocí.

Jaké jsou specifické nutriční potřeby během březosti a kojení?

Během březosti a kojení mají zvířata zvýšené nutriční požadavky, které se liší podle velikosti, váhy a aktivity. Je důležité konzultovat vhodnou stravu s veterinářem.

Jak vybrat správné krmivo pro štěňata a koťata?

Pro štěňata a koťata je důležité vybrat krmivo, které je speciálně formulováno pro jejich růst a vývoj. Mělo by obsahovat vyšší množství bílkovin a dalších živin potřebných pro mladé zvíře.

Jaké jsou běžné zdravotní problémy spojené s nesprávným stravováním?

Mezi běžné zdravotní problémy patří problémy s hmotností, zažívací potíže a přecitlivělost na krmivo. Správná strava může těmto problémům předcházet.

Je domácí příprava krmiva pro zvířata výhodná?

Domácí příprava krmiva může být výhodná, protože máte kontrolu nad složením a kvalitou surovin. Nicméně je důležité dodržovat nutriční požadavky a hygienické standardy, aby nedošlo k nedostatku živin nebo bakteriální kontaminaci.

Jak ovlivňuje kalorický příjem zdraví zvířete?

Kalorický příjem má přímý vliv na hmotnost a celkové zdraví zvířete. Příliš vysoký příjem kalorií může vést k nadváze, zatímco nedostatečný příjem může způsobit podváhu a nedostatek energie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *