Nejlepší zvířecí rady pro každého majitele

Vítejte v našem průvodci nejlepšími zvířecími radami pro každého majitele. Ať už jste nováček nebo zkušený chovatel, naše tipy a triky vám pomohou zajistit, aby vaše zvířata byla šťastná a zdravá. Od základních rad pro majitele psů až po specifické informace o krmení koťat a péči o border kolie, tento článek pokrývá širokou škálu témat, která vám pomohou lépe porozumět potřebám vašich mazlíčků.

Klíčové body

  • Naučte se základní rady pro majitele psů, které by měl každý znát.
  • Zjistěte, jak odnaučit psa tahat na vodítku a užijte si klidné procházky.
  • Objevte výhody a postup instalace elektronického ohradníku pro vašeho psa.
  • Seznamte se s nejlepšími způsoby, jak správně krmit kotě a zajistit mu zdravý růst.
  • Poznejte 15 potravin, které by pes nikdy neměl jíst, aby zůstal zdravý.

1. Základní rady pro majitele psů

Přestože se vlastnictví psa může na první pohled zdát jako procházka růžovou zahradou s chlupatým mazlíkem po boku, každý majitel psa ví, že tomu tak v mnoha případech není. I když jsou psi loajální, přátelští společníci, jsou tu nutná pravidla, která se musí dodržovat pro zachování silného pouta s vaším parťákem. Tohle jsou ty nejzákladnější z nich.

2. Jak psa odnaučit tahat na vodítku

Správnou chůzi na vodítku se o něco snadněji naučí štěně či mladý pes, ale jako u mnoho dalších cviků rozhodně neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Důslednost a trpělivost jsou klíčové pro úspěch.

1. Výběr správného vodítka

Než začnete s tréninkem, je důležité vybrat správné vodítko. Existují různé typy vodítek, které mohou ovlivnit chování psa při chůzi.

2. Základní povely

Naučte psa základní povely jako "sedni" a "k noze". Tyto povely vám pomohou udržet kontrolu nad psem během procházky.

3. Technika zastavení

Když pes začne tahat, okamžitě se zastavte. Počkejte, až se pes uklidní a vodítko se uvolní, teprve potom pokračujte v chůzi.

4. Odměňování

Odměňujte psa za správné chování. Používejte pamlsky nebo pochvalu, aby pes pochopil, co od něj očekáváte.

5. Tréninkové sezení

Trénujte pravidelně, ale krátce. Krátká a častá tréninková sezení jsou efektivnější než dlouhé a vyčerpávající lekce.

Správnou chůzi na vodítku se o něco snadněji naučí štěně či mladý pes, ale jako u mnoho dalších cviků rozhodně neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

3. Instalace elektronického ohradníku

Elektronický ohradník je skvělým řešením pro majitele psů, kteří chtějí zajistit bezpečnost svého mazlíčka a zároveň mu poskytnout volnost pohybu. Instalace elektronického ohradníku může být snadná, pokud budete postupovat podle následujících kroků.

1. Plánování trasy

Nejprve si naplánujte trasu, kudy bude ohradník vést. Zvažte, kde se váš pes nejčastěji pohybuje a kde by mohl být potenciální únikový bod.

2. Příprava nástrojů

Připravte si všechny potřebné nástroje, jako je lopata, měřicí pásmo a značkovací sprej. Tyto nástroje vám pomohou při kopání příkopu a instalaci drátu.

3. Kopání příkopu

Pomocí lopaty vykopte příkop podél plánované trasy. Hloubka příkopu by měla být kolem 1 až 3 palců. Hloubka se může lišit v závislosti na typu půdy a terénu.

4. Položení drátu

Položte drát do vykopaného příkopu a ujistěte se, že je rovnoměrně rozložen. Drát by měl být pevně uložen, aby nedošlo k jeho poškození nebo posunutí.

5. Připojení vysílače

Připojte drát k vysílači a umístěte vysílač na suché a chráněné místo. Vysílač by měl být snadno přístupný pro případné úpravy nebo opravy.

6. Testování systému

Zapněte vysílač a otestujte celý systém. Ujistěte se, že drát správně funguje a že signál pokrývá celou plánovanou oblast.

7. Trénink psa

Nakonec je důležité psa naučit, jak se pohybovat v rámci nového ohradníku. Použijte pozitivní posilování a trpělivost, aby se pes naučil respektovat hranice.

Instalace elektronického ohradníku může být skvělým způsobem, jak zajistit bezpečnost vašeho psa a zároveň mu poskytnout volnost pohybu. Dodržujte všechny kroky a buďte trpěliví při tréninku vašeho mazlíčka.

4. Jak správně krmit kotě

Správná výživa je pro zdravý růst a vývoj kotěte klíčová. Dospělé kočky obvykle stačí krmit pravidelně 2× až 3× denně. U koťat je však potřeba častější krmení, ideálně 4× až 5× denně.

Výběr správného krmiva

Pro koťata je nejlepší volbou kvalitní komerční krmivo, které je speciálně navrženo pro jejich potřeby. Můžete vybírat mezi suchým krmivem (granule) a mokrým krmivem (konzervy). Každý typ má své výhody a nevýhody.

Množství a frekvence krmení

Denní porce krmiva se obvykle pohybuje od 125 do 300 g, ale velmi záleží na druhu krmení, plemeni a aktivitě kotěte. Doporučuje se rozdělit denní dávku do několika menších porcí.

Přechod na dospělé krmivo

Jakmile kotě dosáhne věku 12 měsíců, je čas začít přecházet na krmivo pro dospělé kočky. Tento přechod by měl být postupný, aby se předešlo zažívacím problémům.

Správná výživa v raném věku je základem pro zdravý a dlouhý život vaší kočky.

5. 15 potravin, které pes nesmí jíst

Jestliže máte doma psa, jistě víte, že mohou být velmi zvědaví a ochotní ochutnat téměř cokoliv. Nicméně, existují potraviny, které by psi nikdy neměli konzumovat, protože mohou být pro ně toxické nebo dokonce smrtelné. Zde je seznam 15 potravin, které byste měli držet mimo dosah vašeho psa.

1. Čokoláda

Čokoláda obsahuje theobromin, který je pro psy toxický. I malé množství může způsobit zvracení, průjem, třes a v závažných případech i smrt.

2. Hroznové víno a rozinky

Není přesně známo, proč psi nesmí jíst hroznové víno, ale je známo, že mohou způsobit selhání ledvin.

3. Cibule a česnek

Cibule a česnek obsahují látky, které mohou poškodit červené krvinky psa a vést k anémii.

4. Avokádo

Avokádo obsahuje persin, který je toxický pro psy a může způsobit zvracení a průjem.

5. Alkohol

Alkohol má na psy mnohem silnější účinky než na lidi a může vést k otravě, kómatu nebo smrti.

6. Kofein

Kofein je pro psy velmi nebezpečný a může způsobit zvracení, třes, záchvaty a v extrémních případech i smrt.

7. Xylitol

Xylitol je umělé sladidlo, které může způsobit rychlé uvolnění inzulínu, což vede k hypoglykémii (nízké hladině cukru v krvi) a může být smrtelné.

8. Syrové maso a ryby

Syrové maso a ryby mohou obsahovat bakterie, které jsou pro psy nebezpečné, a také parazity, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

9. Kosti

Kosti, zejména vařené, mohou prasknout a způsobit zranění trávicího traktu psa.

10. Mléko a mléčné výrobky

Mnoho psů je laktózově intolerantních a konzumace mléka nebo mléčných výrobků může vést k zažívacím problémům.

11. Ořechy

Některé ořechy, jako jsou makadamové ořechy, jsou pro psy toxické a mohou způsobit slabost, zvracení a třes.

12. Těsto s kvasnicemi

Těsto s kvasnicemi může v žaludku psa kynout a způsobit bolest a potenciálně i prasknutí žaludku.

13. Sůl

Příliš mnoho soli může vést k otravě solí, což způsobuje zvracení, průjem, třes a záchvaty.

14. Sladkosti a cukrovinky

Sladkosti a cukrovinky mohou obsahovat xylitol nebo jiné nebezpečné látky a také přispívají k obezitě a zubním problémům.

15. Houby

Některé houby jsou pro psy toxické a mohou způsobit zvracení, průjem, bolesti břicha a v závažných případech i smrt.

Vždy je důležité být opatrný a zajistit, aby váš pes neměl přístup k těmto potravinám. Pokud máte podezření, že váš pes něco z tohoto seznamu snědl, okamžitě kontaktujte veterináře.

6. Border kolie – vše, co byste měli vědět

Border kolie je plemeno, které je známé svou inteligencí a vysokou energií. Pokud hledáte psa, který je nejen chytrý, ale také rychle se učí, border kolie je pro vás ideální volbou. Ovšem je třeba si uvědomit, že toto plemeno vyžaduje specifickou péči a hodně pohybu.

Border kolie je skvělý společník, ale vyžaduje od majitele hodně času a trpělivosti.

Historie plemene

Border kolie pochází z oblasti mezi Skotskem a Anglií, kde byla původně využívána jako pastevecký pes. Její schopnost rychle reagovat na povely a pracovat samostatně ji činí jedním z nejlepších pracovních psů.

Vzhled a fyzické vlastnosti

Border kolie je středně velký pes s atletickou postavou. Má hustou srst, která může být krátká nebo středně dlouhá. Barva srsti se může lišit, nejčastěji je však černobílá.

Povaha a temperament

Border kolie je velmi aktivní a energický pes. Její inteligence a chuť pracovat ji činí ideálním psem pro různé psí sporty a aktivity. Je však důležité, aby měla dostatek mentální i fyzické stimulace.

Péče a zdraví

Border kolie vyžaduje pravidelnou péči o srst a dostatek pohybu. Je také důležité pravidelně kontrolovat její zdravotní stav, protože je náchylná k některým dědičným onemocněním, jako je dysplazie kyčelního kloubu.

Výcvik a socializace

Díky své inteligenci se border kolie snadno učí nové povely a triky. Je však důležité začít s výcvikem a socializací co nejdříve, aby se předešlo problémům s chováním.

Vhodné aktivity

Border kolie je ideální pro různé psí sporty, jako je agility, flyball nebo obedience. Tyto aktivity jí poskytují potřebnou fyzickou i mentální stimulaci.

Strava a výživa

Border kolie potřebuje kvalitní stravu, která jí poskytne dostatek energie pro její aktivní životní styl. Je důležité dbát na vyvážený poměr živin a pravidelně kontrolovat její váhu.

7. Hárání feny: Vše, co byste měli vědět

Hárání feny je přirozeným procesem, ale také může všechny majitele psích holčiček pěkně potrápit. Je důležité vědět, jak tento cyklus probíhá a jak se o fenu během tohoto období správně starat.

Fáze hárání

Hárání se skládá ze čtyř fází:

  1. Proestrus (předříje): Tato fáze trvá přibližně 9 dní. Fena začíná krvácet a její vulva se zvětšuje.
  2. Estrus (vlastní říje): Po první části cyklu nastává fáze, kdy fena projevuje zájem o psy. Její vulva se začne zmenšovat a krvavý výtok se mění na tekutější.
  3. Metestrus (poříje): Tato fáze trvá přibližně 60 dní. Fena přestává být plodná a její tělo se vrací do normálu.
  4. Anestrus (klidová fáze): Toto je období mezi háráními, které trvá přibližně 4-5 měsíců.

Jak se starat o fenu během hárání

  • Udržujte fenu v čistotě a pravidelně měňte podložky.
  • Vyhýbejte se procházkám v místech, kde je mnoho psů.
  • Zvažte použití speciálních kalhotek pro feny.

Příznaky komplikací

Pokud si všimnete následujících příznaků, kontaktujte veterináře:

  • Nadměrné krvácení
  • Letargie nebo apatie
  • Ztráta chuti k jídlu

Hárání je náročné období, ale s dostatečnou péčí a pozorností ho zvládnete bez problémů.

8. 3 tipy na nejlepší přípravek proti blechám pro kočky

Blechy jsou jedním z nejběžnějších parazitů u našich mazlíčků, mohou je chytit jak psi, tak i kočky. Správný výběr antiparazitika je klíčový pro zdraví a pohodu vaší kočky. Zde jsou tři tipy na nejlepší přípravky proti blechám pro kočky.

1. Spot-on přípravky

Spot-on přípravky jsou velmi oblíbené díky své jednoduché aplikaci. Stačí je nakapat na kůži mezi lopatky kočky. Tyto přípravky poskytují dlouhodobou ochranu a jsou účinné proti blechám i klíšťatům.

2. Antiparazitní obojky

Antiparazitní obojky jsou skvělou volbou pro kočky, které tráví hodně času venku. Některé psí obojky mohou obsahovat látky toxické pro kočky a děti (to si při koupi vždy ověřte). Obojek musí být nasazený pořád (i při koupání), to může být pro některé kočky nepohodlné.

3. Antiparazitní šampony

Antiparazitní šampony jsou ideální pro kočky, které již mají blechy. Tyto šampony nejenže blechy zabíjejí, ale také čistí srst a pokožku kočky. Je důležité šampon důkladně vmasírovat a nechat působit několik minut, aby byl účinek maximální.

Pravidelná kontrola a péče o srst vaší kočky je nezbytná pro prevenci a rychlé řešení problémů s parazity.

9. 10 tipů na nejlepší granule pro psy s citlivým zažíváním

Máte doma psího mazlíčka s citlivým žaludkem nebo se vám zdá, že mu granule nějak nesedí? Je možné, že potřebuje speciální krmivo. Zde je 10 tipů na nejlepší granule pro psy s citlivým zažíváním.

10. Jak funguje obojek proti blechám

Obojek proti blechám je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak chránit vašeho mazlíčka před těmito nepříjemnými parazity. Princip fungování obojku spočívá v postupném uvolňování účinných látek, které odpuzují nebo hubí blechy. Tyto látky se šíří po srsti a kůži zvířete, čímž vytvářejí ochrannou bariéru.

Typy obojků proti blechám

Existují různé typy obojků proti blechám, které se liší podle účinných látek a délky působení. Mezi nejčastější patří:

  • Chemické obojky: Obsahují syntetické insekticidy, které blechy hubí.
  • Přírodní obojky: Využívají přírodní repelenty, jako jsou esenciální oleje.
  • Kombinované obojky: Spojují chemické a přírodní složky pro maximální účinnost.

Jak správně používat obojek proti blechám

Aby byl obojek proti blechám co nejúčinnější, je důležité dodržovat několik základních pravidel:

  1. Správná velikost: Obojek by měl být dostatečně těsný, aby se účinné látky dostaly na kůži, ale zároveň by neměl zvíře škrtit.
  2. Pravidelná kontrola: Pravidelně kontrolujte, zda obojek stále funguje a není poškozený.
  3. Kombinace s dalšími metodami: Pro maximální ochranu je vhodné kombinovat obojek s dalšími antiparazitickými přípravky.

Výhody a nevýhody obojků proti blechám

Obojky proti blechám mají své výhody i nevýhody, které je třeba zvážit před jejich použitím.

Výhody:

  • Dlouhodobá ochrana: Některé obojky mohou chránit až několik měsíců.
  • Snadné použití: Stačí nasadit a zvíře je chráněno.
  • Široká dostupnost: Obojky jsou k dostání v mnoha obchodech s chovatelskými potřebami.

Nevýhody:

  • Možné alergické reakce: Některá zvířata mohou být citlivá na účinné látky.
  • Omezená účinnost: V případě silného zamoření blechami nemusí být obojek dostatečný.
  • Nutnost pravidelné výměny: Obojek je třeba pravidelně měnit, aby byla zajištěna jeho účinnost.

Obojek proti blechám je skvělým pomocníkem v boji proti těmto parazitům, ale je důležité jej správně používat a kombinovat s dalšími metodami ochrany.

Závěr

Výběr správného domácího mazlíčka a péče o něj je závazek, který vyžaduje pečlivé zvážení a přípravu. Tento článek poskytl řadu užitečných rad a tipů, které mohou pomoci každému majiteli zvířete zajistit, aby jeho mazlíček byl šťastný a zdravý. Od správné výživy, přes trénink a socializaci, až po zdravotní péči – všechny tyto aspekty hrají klíčovou roli v životě každého domácího mazlíčka. Doufáme, že vám tyto informace pomohou lépe porozumět potřebám vašich zvířecích přátel a umožní vám vytvořit pro ně co nejlepší prostředí. Pamatujte, že šťastný mazlíček znamená šťastný majitel.

Často kladené otázky

Jak často bych měl krmit své kotě?

Koťata by měla být krmena 3-4krát denně malými porcemi kvalitního krmiva určeného speciálně pro koťata.

Jak odnaučím svého psa tahat na vodítku?

Použijte metodu pozitivního posilování a trénujte psa, aby chodil vedle vás bez tahání. Odměňujte ho, když se chová správně.

Jaké potraviny jsou pro psy nebezpečné?

Mezi nebezpečné potraviny pro psy patří čokoláda, hrozny, rozinky, cibule, česnek, avokádo, alkohol, káva a některé ořechy.

Co je elektronický ohradník a jak funguje?

Elektronický ohradník je zařízení, které pomocí signálů udržuje psa v určitém vymezeném prostoru. Pes nosí speciální obojek, který reaguje na signály z ohradníku.

Jak poznám, že má moje kočka blechy?

Příznaky blech u koček zahrnují časté škrábání, podrážděnou kůži, červené skvrny a drobné černé tečky (bleší trus) v srsti.

Jaký je nejlepší způsob, jak se zbavit blech u koček?

Použijte kvalitní antiparazitární přípravek, pravidelně čistěte prostředí, kde se kočka pohybuje, a pečlivě kontrolujte srst kočky.