Nejoblíbenější plemena koček a jejich vlastnosti

0
popular cat breeds and their characteristics

Víte, která plemena koček jsou nejznámější a čím se vyznačují? V našem magazínu pro kočky se dozvíte mnoho zajímavých informací o nejoblíbenějších kočičích plemenech. Přestože jsou psi v našich končinách nejoblíbenějšími domácími mazlíčky, kočky je postupně dotahují a jednoho dne možná přeberou prvenství. Jaká jsou u nás nejoblíbenější plemena koček? Češi jsou známí svojí oblibou v chovatelství a množstvím domácích mazlíčků. Zatím stále jednoznačně vedou psi, které vlastní skoro polovina obyvatel. Kočku vlastní zhruba poloviční množství lidí, ale jejich počet neustále narůstá.

Klíčové poznatky

  • Mainská mývalí kočka je oblíbená pro svou přirozenost, robustnost a hravou povahu.
  • Britská krátkosrstá kočka je známá svou vyrovnanou a klidnou povahou, což z ní činí ideálního společníka pro děti.
  • Bengálská kočka vyniká svým exotickým vzhledem a aktivní povahou.
  • Perská kočka je ceněna pro svou klidnou a láskyplnou povahu, ale vyžaduje pravidelnou péči o srst.
  • Ragdoll je známá svou přátelskou a uvolněnou povahou, často se chová jako „loutka“ v rukou svého majitele.

1. Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka je v Česku momentálně nejoblíbenější. Za rok 2016 registrují chovatelé 1816 odchovaných koťat s průkazem původu. Krása mainské mývalí kočky odráží její historii jako kočky z novoanglických stodol. Její srst je kombinací huňatých ochranných chlupů, které odpuzují sníh a déšť, a podsady z měkkých, hustých chlupů.

Vzhled

Krátké husté chlupy z prachového peří, přiléhající ke kůži, odolávají oděru, zatímco chomáčky uší a prstů udržují uši v teple a polštářky tlapek v pohodlí. Obrovský ocas se ovíjí kolem dokola pro větší teplo při spánku. Ve více než 70 barvách nosí inteligentní, oddaná mainská mývalí kočka svou praktickou krásu.

Povaha

Mainská mývalí kočka se stala jedním z nejoblíbenějších plemen na světě. V Evropě si získává stále větší oblibu. Je to díky její přirozenosti, robusnosti a hravé povaze. Mainská mývalí kočka opravdu miluje kontakt s lidmi a nebojí se žádného dětského dovádění.

Péče

Mainské mývalí kočky by se měly koupat pouze v nezbytně nutných případech, protože se dokážou velmi rychle olizovat a čistit si srst. Péče o jejich srst je však důležitá, aby se zabránilo zacuchání a udržela se její kvalita.

2. Britská krátkosrstá kočka

Britská krátkosrstá kočka je přátelská rodinná kočka, ale přesto trochu odtažitá. Má spoustu vzorů a barev, ale nejoblíbenější z tohoto plemene je krátkosrstá s modrou srstí. Tyto kočky jsou nenáročné na péči a mají minimum zdravotních problémů. Britská krátkosrstá kočka je staré plemeno, které se do Británie poprvé dostalo s římskými legiemi. Armády potřebovaly pracovní kočky, které by odháněly hlodavce z jejich táborů. Když Římané ostrovy opustili, kočky se smísily s evropskou divokou kočkou a získaly jedinečný vzhled.

3. Bengálská kočka

Bengálská kočka je poměrně nové kočičí plemeno, jehož popularita mezi kočičími milovníky stále stoupá. Bengálská kočka má divoký vzhled, ale domácí povahu. Je skvělá v interakci a dokáže se naučit triky a základní povely. Můžete ji například naučit povely „sedni“ nebo „lehni“. Některé bengálské kočky jdou tak daleko, že se naučí podat packu. Jejich povaha je věrná a milá, ale jsou náročné na pozornost. Nejsou přítulné, ale rády komunikují s lidmi.

Bengálská kočka je skutečně unikátní plemeno. Koneckonců je to "domácí tygr" v pravém smyslu slova: Chovatelé plemene oceňují jeho divokou krev.

Vzhled

Bengálská kočka má štíhlé a pořádně svalnaté tělo, které je mnohem větší než u většiny ostatních plemen koček. Její srst je krátká, hustá a lesklá, často s výraznými skvrnami nebo mramorováním, které připomínají leoparda.

Povaha

Bengálská kočka je chytrá kočka s výjimečnou pamětí. Není překvapující, že bengálské kočky jsou dobrými lovci a při vhodné příležitosti rády loví ptáky, myši a veverky. Milují vodu a šplhání, takže ke svému prospívání potřebují hodně prostoru. Určitě to nejsou kočky vhodné do bytu.

Péče

Bengálka je vzhledem ke svému temperamentu a hravosti poměrně náročná na péči: bez hraček a škrabadla se neobejde. Je důležité jí poskytnout dostatek podnětů a aktivit, aby se nenudila a nezpůsobovala problémy.

4. Perská kočka

Perské kočky jsou téměř všeobecně považovány za jedno z nejkrásnějších kočičích plemen. Vyznačují se dlouhou srstí a mimořádně plochým obličejem. Hlava je velká a kulatá, v poměru ke krátkému tělu poměrně masivní. Uši jsou malé a nos je krátký a široký, natolik potlačený, že je téměř v jedné rovině s očima. Hmotnost dospělého jedince je 4,5–7 kg. Ocas je krátký a huňatý.

5. Ragdoll

Ragdoll je plemeno koček, které je známé svou klidnou a mírnou povahou. Tyto kočky jsou velmi přítulné a milují lidskou společnost. Jsou ideální pro rodiny s dětmi, protože si zachovávají hravost až do vyššího věku. Ragdollové jsou také velmi důvěřiví a rádi se nechávají hladit.

Ragdoll získala název podle anglického názvu hadrových panenek. Když ji člověk vezme do náruče, svaly v končetinách jí ochabnou natolik, že opravdu působí jako velká hadrová panenka.

Fyzické vlastnosti

Ragdollové jsou svalnaté a velké kočky s pevným, dlouhým a širokým tělem. Jejich oči jsou krásné, velké a oválné, s živě modrou barvou. Srst je hedvábná a velmi příjemná na dotek.

Povaha

Ragdollové mají téměř kočkopsí povahu. Špatně snášejí samotu a nejraději mají společnost. Jsou velmi hraví a můžete je naučit i aportovat.

Vhodnost pro rodiny

Ragdollové jsou vhodní pro rodiny s dětmi, ale je důležité, aby si děti s kočkou hrály pod dozorem rodičů. I když jsou velmi tolerantní, jejich mírnost má své meze.

6. Sphynx

Sphynx patří mezi nahé kočky a rozděluje milovníky zvířat. Zatímco někteří vidí chov tohoto kanadského plemene kriticky a hovoří o týrání, jiní se rozplývají nad neobvyklými mazlíčky. V Německu je chov koček sphynx, které nemají žádné hmatové vousy, považován za týrání. Po přečtení našeho článku si udělejte na tuto rasu vlastní názor.

7. Siamská kočka

Siamská kočka patří vedle kočky perské k jednomu z nejstarších a nejznámějších plemen. Tato kočka má svůj původ v Siamu, dnešním Thajsku, kde vznikla díky tenkrát velmi hojně rozšířenému křížení, k němuž docházelo před více než 500 lety. Siamské kočky však našly cestu na západ až v pozdním 19. století a byly chovány na královských dvorech jako statutární symbol vlivu.

Vzhled

Mezi nejvýraznější znaky siamských koček patří jejich elegantní, štíhlé tělo, dlouhé nohy a krátká lesklá srst. Ale jsou to jejich elegantní orientálně modré oči, které upoutají pozornost a ukradnou srdce všem, kdo je spatří. Po narození mají siamská koťata bílou huňatou srst. Po roce života se jejich srst začne zbarvovat do čokoládové, lila nebo modré barvy.

Povaha

Siamské kočky jsou inteligentní, okouzlující a pohledné. Jsou věrné jako psi a milují své lidské společníky. Siamské kočky jsou však mnohem extrovertnější a společenštější. Halasně se dožaduje pozornosti svého lidského společníka a v osamění se jí nedaří.

Pokud jste většinu dne pryč, mějte dvě siamské kočky, aby se každá z nich zabavila a zaměstnala.

Péče

Pořiďte jim škrabadla a spoustu hraček. Tyto kočky jsou natolik inteligentní, že je můžete naučit, jak si hračky obstarat, když si chtějí hrát.

8. Ruská modrá kočka

Ruská modrá kočka je známá svou krásou i inteligencí, což se odráží v jejím charakteristickém výrazu. Toto plemeno s dvojitou krátkou srstí v modrošedé barvě si oblíbila nejen carská rodina, ale i čeští chovatelé.

Vzhled

Ruská modrá kočka má elegantní a štíhlé tělo s jemnou srstí, která je na dotek velmi hebká. Její oči jsou výrazně zelené a dodávají jí nezaměnitelný vzhled.

Povaha

Toto plemeno je velmi přátelské a láskyplné. Ruské modré kočky jsou známé svou klidnou a vyrovnanou povahou, což z nich dělá ideální společníky do domácnosti.

Péče

Péče o ruskou modrou kočku je poměrně jednoduchá díky její krátké srsti, která nevyžaduje časté česání. Doporučuje se však pravidelně kontrolovat její srst a kůži, aby se předešlo případným problémům.

9. Norská lesní kočka

Původ

Norská lesní kočka se vyvíjela v zemi svého původu – Norsku zcela bez lidského vlivu. Původ této kočky je opředen legendami.

Vzhled

Uchvátí Vás svým divokým vzhledem a nefalšovaným charakterem. Norská lesní kočka má hustou srst, která ji chrání před chladným počasím.

Povaha

Norská lesní kočka je velice společenské plemeno a nesnáší samotu. Proto, pokud její majitel chodí přes den do zaměstnání, měl by si pořídit raději hned kočky dvě. Sama v bytě, i třeba plném prolézaček a hraček, kočka strádá.

Norská lesní kočka je známá svou přátelskou povahou a často vyhledává kontakt se psy.

10. Skotská klapouchá kočka

Skotská klapouchá kočka je velmi populární v Americe, v Čechách je toto plemeno spíše vzácnější. Této kočce nelze odolat, její nádherný a nevinný pohled a závislost na lidském pohlazení si získá vaše srdce. Své jméno získala podle ušních boltců, které má přehnuté dopředu, tedy sklopené k hlavě. U koťátek se ovšem sklápí až během 3. týdne věku. Jsou to drobnější kočičky, které dosahují 2,5 až 6 kg.

Závěr

V našem článku jsme se podívali na nejoblíbenější plemena koček a jejich charakteristické vlastnosti. Každé plemeno má své jedinečné rysy, které mohou ovlivnit váš výběr nového kočičího společníka. Ať už preferujete hravou a energickou kočku, nebo klidného a mazlivého parťáka, jistě najdete to pravé plemeno pro vás. Pamatujte, že každá kočka je jedinečná a zaslouží si láskyplnou péči a pozornost. Doufáme, že vám náš přehled pomohl lépe porozumět různým plemenům a usnadnil vám rozhodování při výběru vaší nové kočičí kamarádky.

Často kladené otázky

Jaké jsou nejoblíbenější plemena koček v Česku?

Mezi nejoblíbenější plemena koček v Česku patří Mainská mývalí kočka, Britská krátkosrstá kočka, Bengálská kočka, Perská kočka, Ragdoll, Sphynx, Siamská kočka, Ruská modrá kočka, Norská lesní kočka a Skotská klapouchá kočka.

Jakou povahu má Mainská mývalí kočka?

Mainská mývalí kočka je známá svou přátelskou a hravou povahou. Je to velká a robustní kočka, která je velmi společenská a dobře vychází s dětmi i jinými zvířaty.

Jak pečovat o Britskou krátkosrstou kočku?

Britská krátkosrstá kočka vyžaduje pravidelné kartáčování, aby její srst zůstala lesklá a zdravá. Také je důležité dbát na její stravu a zajistit jí dostatek pohybu.

Je Sphynx kočka vhodná pro alergiky?

Ano, Sphynx kočka je často doporučována pro alergiky, protože nemá tradiční srst. Nicméně je důležité si uvědomit, že i bezsrsté kočky mohou produkovat alergeny.

Jaká je typická povaha Siamské kočky?

Siamské kočky jsou velmi komunikativní a společenské. Mají rády pozornost a často si vytvářejí silné vazby se svými majiteli. Jsou také velmi hravé a inteligentní.

Co je typické pro Ragdoll kočky?

Ragdoll kočky jsou známé svou klidnou a uvolněnou povahou. Jsou velmi přítulné a rády se nechávají nosit. Jsou také velmi trpělivé a dobře vycházejí s dětmi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *