Nejlepší psí tipy pro začínající chovatele

0
happy dog with new owner in a park

Pokud přemýšlíte o pořízení svého prvního psa, je důležité vybrat plemeno, které je vhodné pro začínající chovatele. Některá plemena jsou přirozeně klidná, snadno ovladatelná a přizpůsobivá, což je činí ideálními pro nováčky. Tento článek vám představí deset nejlepších psích plemen pro začínající chovatele.

Klíčové poznatky

  • Zlatý retrívr je známý svou přátelskou a trpělivou povahou.
  • Labradorský retrívr je inteligentní a snadno trénovatelný pes.
  • Pudl je vysoce inteligentní a hypoalergenní plemeno.
  • Cavalier King Charles španěl je milující a přizpůsobivý pes.
  • Bišonek je malý, přátelský a má nízké nároky na pohyb.

1. Zlatý retrívr

Zlatý retrívr je typickým rodinným psem. Tento středně velký pes je šťastný, věrný, láskyplný a aktivní. Retrívři jsou chytří a adaptabilní psi, kteří mohou prosperovat ve většině domácností. Potřebují pravidelné kartáčování a cvičení, aby se udrželi v dobrém fyzickém stavu. Tréninky jsou nezbytné, ale nejsou obtížné. Rádi se učí a milují trávení času se svými rodinami. Jsou vynikajícími společníky pro děti všech věkových kategorií. Není divu, že je to jeden z nejoblíbenějších psů na světě!

Zlatý retrívr je více než jen nejlepší přítel člověka. Od ikonické hřívy zlaté barvy až k laskavé povaze, zjistěte, proč jsou jedním z nejoblíbenějších plemen.

Vzhled

Zlatý retrívr má nádhernou zlatavou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Je to středně velký pes s přátelským výrazem a silnou stavbou těla.

Povaha

Velmi přátelské plemeno, které snadno zapadne do rodiny. Pes se zlatavou srstí je nejšťastnější, když má kolem sebe co nejvíc lidí. Hodí se tedy hlavně k dětem – rád s nimi dovádí.

Péče

Zlatý retrívr potřebuje pozornost a dostatek pohybu. Trávíte-li hodně času v práci, bude sám doma trpět. Potřebují pravidelné kartáčování a cvičení, aby se udrželi v dobrém fyzickém stavu.

2. Labradorský retrívr

Labradorský retrívr je známý svou přátelskostí a spolehlivostí. Tento mírumilovný pejsek se srdcem ze zlata má povahu jako stvořenou proto, aby se stal nejlepším přítelem člověka. Proto je často věrným přítelem slepců. Má stejné požadavky na pohyb jako retrívr zlatý, proto myslete na dostatek času na každodenní aktivní venčení. Myslete také na odpovídající dávky krmení, protože toto plemeno má tendence k nezdravému tloustnutí. A zcela určitě počítejte s každodenním vyčesáváním jeho chlupů.

3. Pudl

Pudl je další skvělou volbou pro začínající chovatele díky své vysoké inteligenci a zajímavé srsti. Toto plemeno je známé svou přizpůsobivostí a schopností dobře reagovat na trénink. Pudlové jsou velmi energičtí psi, kteří potřebují hodně cvičení a pravidelnou péči o srst.

Pudl byl kdysi dávno lovecký pes, užívaný zejména při lovu vodního ptactva.

Velikosti pudlů

Pudl se vyskytuje ve třech velikostech:

  1. Miniaturní pudl (do 28 cm)
  2. Střední pudl (do 45 cm)
  3. Velký pudl (do 60 cm)

Péče o srst

Srst pudlů je velmi náročná na úpravu. Musí se pravidelně zastřihovat a denně vyčesávat. Na druhou stranu pudl vůbec nelíná.

Výchova a trénink

Pudlové jsou velmi učenliví a dobře reagují na trénink. Nejlepší je vychovávat pudly už od štěněte, protože jsou k cizím lidem poměrně nedůvěřiví. Dopřejte jim dostatek zábavy a pohybu, jedná se totiž o hravé plemeno.

4. Cavalier King Charles španěl

Charakteristika

Cavalier King Charles španěl je malý, sladký a láskyplný pes. Je mírně energetický a každodenní procházky plně postačí pro jeho fyzické i duševní zdraví. Celkově jsou tito psi velmi přizpůsobiví a hodí se pro všechny typy domácností.

Péče o srst

Základní je péče o jeho středně dlouhý kožich. Pravidelné rozčesávání je důležité proti zamotávání srsti.

Vhodnost pro začátečníky

Cavalier potřebuje základní výcvik, na který reaguje velmi dobře. Jsou elegantní, pozorní a obecně klidní, což je činí ideálními pro začínající chovatele.

Cavalier King Charles španěl je pes mnoha zájmů a schopností. Můžete s nimi vyrazit na výstavu nebo trénovat třeba agility.

Zdravotní problémy

Nevýhodou je větší náchylnost k srdečním chorobám, což vyžaduje pravidelné veterinární prohlídky.

5. Bišonek

Bišonek je malý, ale velmi přátelský pes, který je ideální pro začínající chovatele. Díky své klidné a veselé povaze patří jeho výchova k těm snadnějším. Další výhodou je absence loveckého instinktu, což usnadňuje soužití s ostatními domácími mazlíčky.

Velikost

Bišonek dosahuje výšky kolem 25-30 cm a váží mezi 3-5 kg. Jeho malá velikost z něj činí skvělého společníka do bytu.

Povaha

Bišonek je známý svou veselou a hravou povahou. Je velmi společenský a miluje být středem pozornosti. Díky své přátelské povaze je vhodný i pro rodiny s dětmi.

Délka života

Průměrná délka života bišonka je 12-15 let, což je pro malá plemena typické.

Péče o srst

Bišonek má hustou a kudrnatou srst, která vyžaduje pravidelnou péči. Doporučuje se česání alespoň třikrát týdně a pravidelné návštěvy u psího kadeřníka.

Krmení

Pro bišonka je vhodné kvalitní krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny. Doporučují se granule, konzervy a občasné pamlsky.

Zdraví

Bišonci jsou obecně zdraví psi, ale mohou trpět na problémy s očima a kůží. Pravidelné veterinární prohlídky jsou proto důležité.

Bišonek je skvělou volbou pro začínající chovatele díky své přátelské povaze a snadné výchově.

6. Papillon

Papillon je zvídavý, hrdý a sebevědomý psík, který se dobře snáší s ostatními psy. Má živou, elegantní povahu a je snadno vycvičitelný. Hodí se k odrostlým dětem. Velmi malé děti mohou být pro tak drobného psíka přece jen nebezpečné. Je velmi dobrý hlídač, který si chrání svoji rodinu.

7. Pomeranian

Pomeranian je roztomilý malý pes, který je světlý a mírně aktivní. Jeho chlupatý kožich není tak obtížný na údržbu, jak se může zprvu zdát. Pravidelné kartáčování je vše, co potřebuje. Každodenní procházky plně postačí k udržení jeho fyzické kondice. Často se upoutá k jednomu majiteli, ale je skvělým společníkem i v rodinách.

8. Yorkšírský teriér

Yorkšírský teriér je dobrý “začátečnický pes” pro ty, kteří hledají spíše malého psa. Musíte být však ohleduplní o jeho péči. Yorkšír má stále rostoucí srst, o kterou je potřeba pravidelně pečovat. Yorkšír je jen mírně aktivní a jeho jediná základní potřeba je trocha pohybu každý den. Každodenní procházky jsou nezbytné pro udržení jeho dobré kondice.

9. Smíšená plemena psů

Pokud hledáte smíšené psí plemeno, můžete navštívit některý z útulků nebo chovných stanic ve vašem okolí. Tito jedineční psi mohou být pro vás skvělými psími kamarády. Přijetím psa se smíšeným plemenem také pomáháte omezit přemnožení zvířat v útulcích a pomáháte najít opuštěným pejskům domov.

Pokud stále nevíte, který pes je pro vás vhodný, nechte si poradit od pracovníků útulků nebo chovné stanice. Pomohou vám najít psa s vlastnostmi, které si přejete.

10. Havanský psík

Havanský psík, zvaný také havanský bišonek, je oblíbeným společenským plemenem. Na rozdíl od čistě bílých bišonků nebo maltézáčků se havanský psík vyskytuje v různých barvách a vzorech. Je to ideální pes pro začínající chovatele díky své přátelské a hravé povaze.

Vzhled

Havanský psík je malý pes s dlouhou, hedvábnou srstí, která může být rovná nebo vlnitá. Srst vyžaduje pravidelnou péči, aby zůstala krásná a zdravá.

Povaha

Toto plemeno je velmi společenské a miluje být středem pozornosti. Jsou to inteligentní psi, kteří se snadno učí nové triky a povely.

Péče

Havanský psík potřebuje pravidelnou péči o srst, včetně česání a občasného koupání. Také je důležité pravidelně kontrolovat a čistit uši, aby se předešlo infekcím.

Havanský psík je skvělou volbou pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce, kteří hledají věrného a milujícího společníka.

Závěr

Výběr prvního psa je vzrušujícím a zodpovědným rozhodnutím, které vyžaduje pečlivé zvážení. Tento článek vám poskytl užitečné tipy a doporučení, jaké plemeno by mohlo být pro vás nejvhodnější, ať už žijete ve městě nebo na venkově. Nezapomeňte, že každý pes je jedinečný a vyžaduje lásku, péči a trpělivost. Doufáme, že vám naše rady pomohou najít toho pravého čtyřnohého přítele, který se stane nedílnou součástí vaší rodiny. Šťastný výběr a mnoho radostných chvil s vaším novým psím kamarádem!

Často kladené otázky

Jaké plemeno psa je nejlepší pro začátečníky?

Pro začátečníky jsou nejvhodnější plemena jako Zlatý retrívr, Labradorský retrívr, Pudl, Cavalier King Charles španěl, Bišonek a další, které jsou přirozeně mírné a snadno ovladatelné.

Kolik péče vyžaduje srst psa?

Některá plemena, jako například Bišonek, vyžadují každodenní kartáčování, aby se předešlo plstnatění srsti. Je důležité zjistit specifické potřeby péče o srst pro vybrané plemeno.

Je lepší pořídit si štěně nebo dospělého psa?

To záleží na vašich preferencích a životním stylu. Štěňata vyžadují více času a tréninku, zatímco dospělí psi mohou být již vycvičeni a klidnější.

Jak dlouhé procházky potřebuje pes?

Délka a frekvence procházek záleží na plemeni psa. Některá plemena, jako například Havanský psík, nevyžadují dlouhé procházky, zatímco jiná plemena potřebují více pohybu.

Jaké plemeno psa je vhodné do městského bytu?

Pro městský život jsou vhodná plemena jako Yorkšírský teriér, Pomeranian, Bišonek a další menší plemena, která nevyžadují mnoho prostoru a jsou přizpůsobivá.

Jak se připravit na příchod prvního psa?

Před pořízením psa je důležité se informovat o potřebách vybraného plemene, zajistit základní výbavu (misky, pelíšek, hračky) a připravit se na pravidelnou péči a trénink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *