Vše, co potřebujete vědět o péči o své psi

0
happy dog with owner in a park

VŠE O PSECH

Vše, co jako majitel spokojeného psa potřebujete vědět, na jednom místě. Poradíme, jak pečovat o zdraví vašich čtyřnohých kamarádů v různém věku, jak jim sestavit vhodný jídelníček, jak si poradit s problémovým chováním i to, jaké psí plemeno se pro vás hodí. Packu na to!

Klíčové poznatky

  • Pravidelné veterinární prohlídky jsou zásadní pro udržení zdraví vašeho psa.
  • Správná skladba stravy a kvalitní granule jsou klíčové pro dlouhodobou pohodu psa.
  • Základní povely a socializace štěňat jsou nezbytné pro správnou výchovu psa.
  • Při cestování se psem je důležitá příprava a zajištění bezpečnosti během jízdy.
  • Psí sporty jako agility, canicross a dogdancing jsou skvělým způsobem, jak udržet psa aktivního a šťastného.

Zdraví a péče o psy

Pravidelné veterinární prohlídky

Pravidelné návštěvy veterináře jsou klíčové pro udržení zdraví vašeho psa. Veterinární prohlídky pomáhají včas odhalit a léčit nemoci, které by mohly ohrozit život vašeho mazlíčka. Doporučuje se navštěvovat veterináře alespoň jednou ročně, i když pes nevykazuje žádné příznaky nemoci.

Prevence parazitů

Antiparazitika pro psy jsou zásadní součástí prevence a léčby různých parazitárních nemocí, které mohou ohrozit zdraví vašeho psího kamaráda i lidí v jeho okolí. Pravidelná aplikace antiparazitik je nezbytná pro ochranu proti blechám, klíšťatům a červům.

Péče o srst a drápky

Péči a pozornost si zaslouží i chlupáčova srst. Ta je nejen jeho pýchou, vypovídá i o zdravotním stavu zvířete. Aby byla hustá a lesklá, je důležité používat jednak správné krmivo, které obsahuje hodně vitamínů a minerálů, a zároveň ji dostatečně často mýt a vyčesávat. Na mytí používejte zásadně jen šampony pro psy, nikoliv ty lidské. Dobrým pomocníkem mohou být přípravky obsahující speciální složky pro péči o srst.

Pravidelná péče o srst a drápky nejen zlepšuje vzhled vašeho psa, ale také přispívá k jeho celkovému zdraví a pohodě.

Výživa psů

Správná skladba stravy

Správná skladba stravy hraje zásadní roli v zdraví a pohodě vašeho psa. Vyvážená strava by měla obsahovat všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Typickou součástí krmné dávky je porce čerstvého nebo rozmrazeného syrového masa – a to většinou hovězího, jehněčího, koňského nebo drůbežího. Mazlíčkovi můžete vybrat buď jeden druh, nebo je nakombinovat. Pamatujte ale, že psům nesmíte dávat syrové vepřové maso, a to ani divočáka. Pokud chcete mazlíčkovi vepřové přesto dopřát, důkladně ho uvařte.

Potraviny, které pes nesmí jíst

Existuje několik potravin, které jsou pro psy nebezpečné a mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Mezi tyto potraviny patří:

  • Čokoláda
  • Cibule a česnek
  • Hrozny a rozinky
  • Avokádo
  • Alkohol
  • Kofein

Důležité je vždy se ujistit, že váš pes nemá přístup k těmto potravinám, aby se předešlo možným otravám.

Výběr kvalitních granulí

Granule jsou důležitou součástí stravy vašeho psa, a proto je důležité vybírat právě ty kvalitní. Při výběru granulí se zaměřte na:

  1. Složení: Kvalitní granule by měly obsahovat vysoký podíl masa a minimum umělých přísad.
  2. Velikost a věk psa: Granule by měly být přizpůsobeny velikosti a věku vašeho psa.
  3. Specifické potřeby: Někteří psi mohou mít specifické potřeby, jako je citlivé trávení nebo alergie, a tomu by mělo odpovídat i složení granulí.

Tabulka ukazuje příklad složení kvalitních granulí:

Složka Podíl (%)
Maso 50
Zelenina 20
Obiloviny 15
Vitamíny a minerály 10
Tuky 5

Výběrem správných granulí zajistíte, že váš pes dostane všechny potřebné živiny pro zdravý a spokojený život.

Chov a výchova psů

Základní povely

Výcvik psa je důležitou součástí jeho výchovy. Mezi základní povely, které jsou důležité pro snadnější soužití, patří například "sedni", "lehni" a "zůstaň". Důslednost je klíčem k úspěchu při výcviku, a proto je nejlepší začít s výcvikem, když je pes ještě mladý.

Socializace štěňat

Socializace štěňat je nezbytná pro jejich zdravý vývoj. Štěňata by měla být vystavena různým situacím, lidem a dalším zvířatům, aby se naučila správně reagovat. Důležité je, aby měla výchova štěněte a výcvik psa úspěch, potřebujete jen pár věcí: klikr, vodítko a obojek jako nástroje komunikace.

Řešení problémového chování

Někdy se může stát, že pes začne vykazovat problémové chování, jako je nadměrné štěkání, agresivita nebo strach. V takových případech je důležité identifikovat příčinu chování a pracovat na jeho nápravě. Může být užitečné konzultovat problém s odborníkem na chování psů nebo navštívit výcvikové kurzy.

Cestování se psem

Cestování se psem může být skvělým dobrodružstvím, pokud se na něj dobře připravíte. Plánování a příprava jsou klíčové pro zajištění pohodlí a bezpečnosti vašeho čtyřnohého kamaráda během cesty.

Psí sporty a aktivity

Agility

Agility je dynamický sport, který zahrnuje překonávání různých překážek v co nejkratším čase. Tento sport rozvíjí fyzickou kondici psa a posiluje jeho poslušnost. Agility je vhodné pro psy všech velikostí a plemen.

Canicross

Canicross je běh se psem, kde je pes připoután k běžci speciálním postrojem. Tento sport je skvělý pro aktivní majitele, kteří chtějí sdílet svou lásku k běhu se svým čtyřnohým přítelem. Canicross posiluje vztah mezi psem a jeho majitelem.

Dogdancing

Dogdancing je kreativní sport, který kombinuje prvky poslušnosti a tance. Pes a jeho majitel předvádějí různé triky a choreografie na hudbu. Tento sport je ideální pro psy, kteří mají rádi mentální stimulaci a zábavu.

Psí sporty a aktivní zábava mohou výrazně přispět k zdravému a šťastnému životu vašeho psa. Nabízí mnoho příležitostí pro fyzické cvičení, mentální stimulaci a posílení vztahu mezi psem a jeho majitelem.

Plemena psů

Oblíbená plemena

Psi mají pověst jedněch z nejvěrnějších společníků. Každý pes a každá psí rasa je však jiná. Některá plemena psů se zdají být v tomto ohledu lepší než jiná. Mezi nejoblíbenější plemena patří labrador, německý ovčák, a zlatý retrívr. Každé z těchto plemen má své specifické vlastnosti a potřeby.

Specifika jednotlivých plemen

Každé plemeno má své jedinečné schopnosti a vlastnosti. Například border kolie je známá svou vysokou inteligencí a pracovní morálkou, zatímco buldok je známý svou klidnou a přátelskou povahou.

Jak vybrat správné plemeno

Při výběru správného plemene je důležité zvážit několik faktorů:

  • Velikost psa a prostor, který máte k dispozici
  • Úroveň aktivity a cvičení, kterou pes potřebuje
  • Temperament a povaha psa
  • Zdravotní problémy spojené s konkrétním plemenem

Výběr správného plemene může výrazně ovlivnit kvalitu života jak pro vás, tak pro vašeho psa. Důkladné zvážení všech faktorů je klíčové pro vytvoření harmonického vztahu mezi vámi a vaším čtyřnohým přítelem.

Závěr

Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečné informace a rady ohledně péče o vašeho psa. Péče o psa je závazek, který vyžaduje čas, trpělivost a lásku, ale odměnou je věrný a šťastný společník. Nezapomeňte, že každý pes je jedinečný a může mít specifické potřeby, proto je důležité se neustále vzdělávat a přizpůsobovat péči individuálním požadavkům vašeho čtyřnohého přítele. Ať už se jedná o výživu, zdraví, výcvik nebo zábavu, vždy se snažte být tím nejlepším majitelem, jakým můžete být. Přejeme vám mnoho radosti a krásných chvil strávených s vaším psem.

Často kladené otázky

Jak často by měl pes navštěvovat veterináře?

Doporučuje se, aby pes navštěvoval veterináře alespoň jednou ročně na preventivní prohlídku. Starší psi nebo psi s chronickými onemocněními mohou potřebovat častější kontroly.

Jaké potraviny jsou pro psy nebezpečné?

Mezi nebezpečné potraviny pro psy patří čokoláda, hrozny, rozinky, cibule, česnek, avokádo a alkohol. Tyto potraviny mohou způsobit vážné zdravotní problémy a měly by být zcela vyloučeny z jídelníčku psa.

Jak často bych měl svého psa koupat?

Frekvence koupání závisí na plemeni a životním stylu psa. Obecně platí, že psa byste měli koupat jednou za 1-3 měsíce, pokud není znečištěný nebo nemá specifické zdravotní problémy vyžadující častější koupání.

Jak mohu zabránit parazitům u svého psa?

Pro prevenci parazitů je důležité pravidelné používání antiparazitárních přípravků, jako jsou obojky, kapky nebo tablety. Dále je vhodné pravidelně kontrolovat srst psa a vyhýbat se oblastem s vysokým výskytem parazitů.

Jaké jsou základní povely, které by měl můj pes umět?

Mezi základní povely, které by měl každý pes umět, patří: sedni, lehni, zůstaň, ke mně, a fuj. Tyto povely jsou základem pro bezpečné a harmonické soužití se psem.

Jak vybrat správné plemeno psa pro mou rodinu?

Při výběru plemene psa je důležité zvážit životní styl, velikost bydlení, časové možnosti pro péči a výcvik, a také potřeby a povahu jednotlivých členů rodiny. Doporučuje se konzultace s odborníkem nebo chovatelem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *